dijous, 30 d’abril del 2009

Especial Conveni Col·lectiu

Després de 14 mesos de reunió, les negociacions s’han acabat. Hem arribat a un punt en el qual no avancem més. Ara, arriba el moment de decidir. Des de la Secció Sindical de la CGT us convidem a analitzar amb paciència el document final. Fa unes setmanes vam publicar un informatiu amb alguns dels aspectes que l’empresa es negava a acceptar. Finalment, cap dels temes plantejats llavors no han tirat endavant.
Intentarem fer un resum destacant els principals punts del document final.
Capítol 1. DISPOSICIÓ GENERAL.
- La vigència del conveni es planteja per a 4 anys, del 2008 al 2011. A la plataforma es demanava una vigència de 2 anys.
- Es plantegen mesures que garanteixen una major participació dels representants de personal en qüestions com l’actualització de la plantilla, la convocatòria de selecció de personal, l’establiment de jornades laborals,... Aquest punt s’incorpora tal com es recollia a la plataforma.
Capítol 2. JORNADA I RÈGIM DE TREBALL.
- Es clarifica el cómput horari anual i el nombre de dies laborables, que queden establerts en 216. D’aquesta manera no es perd cap dels dies festius que s’escauen en dissabte. A la plataforma s’establien 213 dies.
- Article "interessant" és el que parla de la possibilitat d’establir jornades partides. Això, queda determinat a l’apartat 5 de l’article 8. A la plataforma es detallava tot el procés a seguir per poder implantar la jornada partida.
- El descans diari queda com està actualment. No s'acepta el descans de 10 minuts per aquells que fan mitja jornada o jornada partida
- Es recull la possibilitat d’entrar 15 minuts abans
de manera excepcional i amb comunicació prèvia (art. 10). A la taula de negociació es demanava una flexibilitat total de 30 minuts, 15 abans de l’hora d’entrar i 15 després, en aquells llocs de treball que així ho permetin.
- En permisos, s’aplica directament el que diu la Llei catalana de conciliació de la vida laboral i familiar, sense introduir cap de les millores que es preveuen en altres lleis, com l’EBEP, i que es recollien a la plataforma.
- Dies d’assumptes personals (assumptes propis) es garanteix que el personal tingui disponibles els 9 dies, sense perdre cap durant els període de Nadal i Cap d’Any.
Capítol 3. ACCÉS I PROMOCIÓ PERSONAL
- En línies generals s’incorporen aquelles novetats que marca la Llei i s’indica que la Comissió Paritària determinarà la presència dels representants del personal als processos de selecció de personal.
- D’altra banda el Consistori es compromet a no amortitzar cap lloc de treball.
Capítol 4. CONDICIONS ECONÒMIQUES
Es manté la clàusula de revisió salarial segons l’IPC estatal. A la plataforma es demanava tenir com a referència l’IPC català.
Capítol 5. PRESTACIONS SOCIALS
- S’actualitzen les prestacions segons l’IPC dels darrers anys i s’actualitzaran segons els Pressupostos de l’Estat durant la vigència del conveni
- S’incorpora la possibilitat de jubilació parcial (que ja es venia aplicant)
- S’incorpora el pla de pensions
Capítol 6. RÈGIM DISCIPLINARI.
- Es manté l’actual règim de sancions.
- A les faltes molt greus, que venen establertes per llei, incorporen aquest punt: Qualsevol conducta que de manera notòria sigui contrària amb els principis de lleialtat i bona fe amb l'administració, amb els superiors, companys, subordinats i amb els ciutadans.(Feu vosaltres mateixos la lectura que considereu oportuna. Per si us serveix de pista, aquest punt està contemplat a l’EBEP com a un element de l’apartat de principis ètics, no com a falta)
Capítol 7. GARANTIES SINDICALS
- Augmenten les hores sindicals, aquest any seran 16 al mes i més endavant 17.
- Només reconeixen els delegats sindicals de CCOO i UGT, al·ludint a la seva condició de sindicat més representatiu a nivell autonòmic o estatal.
Capítol 8. SALUT LABORAL
El que marca la llei
DISPOSICIONS ADDICIONALS
Cinquena.
Als 3 conserges d’escola se’ls augmenta el sou en 50 euros bruts mensuals, sense reconèixer la jornada partida i s’estudiarà la redistribució horària per evitar les més de 50 hores setmanals que fan ara.
Sisena
El personal de neteja s’incorpora plenament al conveni col·lectiu. Es regula el seu complement especific i s’augmenta el seu sou de manera progressiva durant els propers 3 anys, tenint en compte que fan 40 hores setmanals.
Annex policia.
- S’arriba a una cord per reduir la jornada laboral de forma progressiva a canvi d’una borsa d’hores anual.
- S’actualitzen les quantitats econòmiques per diferents conceptes.
- S’incrementa el sou de forma progressiva.
- Es regularitza el seu calendari laboral.

La CGT no signarà aquest conveni.
Els membres de la Secció Sindical de la CGT a l'Ajuntament de la Llagota hem decidit no signar aquest Conveni Col·lectiu / Acord de Condicions. Tot i que considerem positius els avenços aconseguits als col·lectius del personal de neteja i la policia local, hi ha punts que considerem que són millorables.
CGT considera important establir mesures per assegurar una valoració de llocs de treball, encara que sigui l'últim any de vigència del conveni. També considerem important incloure mesures que afavoreixin la conciliació de la vida laboral i familiar, com ara una major flexibilitat o l'excendència de 12 mesos amb reserva de lloc de treball.
No podem acceptar la incorporació al Règim disciplinari d'un punt tant subjectiu com el plantejat anteriorment (Capítol 6).
No podem acceptar el tracte desigual als sindicats amb representació en aquest Ajuntament.
No estem d'acrod en la inclusió del pla de pensions al conveni.
Resta pendent incorporar a tots els conserges a les millores plantejades al conveni
Aquests són alguns dels motius pels quals CGT no signarà el Conveni / Acord de Condicions.